Feb 22, 2007

Ribut kecil semalam...

Ribut kecil? Taufan kecil? Mungkin itu yang boleh ku gambarkan lepas balik dari kerja petang semalam. Hujan lebat jam 2.30 petang semalam ketika aku masih kat office tak pula memberi sebarang petanda kurang enak akan situasi sebenar di luar.

Fenomena pertama yang ku lihat ialah di sepanjang jalan di tapak pasar malam Tmn Selasih, dua batang pokok yang ku agak dah berusia ratusan tahun yang tumbang. Tumbang bukan sebarang tumbang, tapi dengan akar-akar yang masih mencengkam pada tar jalan raya juga terbungkah keluar.

Sampai pula di jalan rumahku, nampak 2-3 biji lori MPKK di tepi jalan, rupanya tengah menebang dahan-dahan pokok-pokok di sepanjang jalan yang patah. Habis penuh dahan-dahan pokok di tepi jalan.

Satu lagi yang menghairankan ialah kebanyakan rumah di sepanjang jalan tu, atap asbestosnya tercabut, melayang terbang ku kira!! Ada rumah yang habis atapnya berterbangan, ada rumah pula tingkapnya berderai dihentam asbestos yang berterbangan. Aku suspen jugak, kalau apa-apa jadi kat rumahku. Sampai depan rumah, nampak agak berserabut, ada sekeping asbestos di laman rumah dah berderai. Tengok pula di laman belakang, ada sekeping asbestos juga atas tanah yang berderai. Ku jingkit sikit kaki dan mendongak ke atas rumah, Alhamdulillah takde pula atap rumahku yang diterbangkan angin. Keadaan dalam rumah pun boleh tahan, debu habuk semua masuk, barang-barang berdekatan tingkap pun habis berselerak.

Bila tanya jiran sebelah, katanya angin putih yang kuat datang menyerang. Atap-atap zink semuanya melambung-lambung nak diterbangkan. Hujan seolah-olah hujan batu turun di peringkat awal diikuti angin putih ini. Huh tak boleh ku bayang apa petunjuk yang Allah nak beri, ini semua terus mengingatkan aku kepada bala bencana yang Allah tunjukkan seperti banjir di Johor, tsunami di Acheh, gempa bumi di Balakot dan banyak lagi yang situasinya lebih dahsyat. Tragedi kecil ini sewajarnya mampu mengingatkan kita dan mengembalikan kita kepada Allah Yang Satu.....

1 comments:

Azreena said...

hahaha...teringat kat rumah ni.zaman bujang2 dulu,bila muthanna keluar 'out-station' mesti kena hire dgn 'mak buyung' jadi body guard tido kt rumah ni =)