Aug 30, 2007

Menjelang 31 Ogos 2007

Tak berapa lama saja lagi, tarikh 31 Ogos 2007 akan menjelang. Tarikh ni sejak setahun ni didendang dengan secukup-cukupnya di seluruh negara, sebabnya pada tarikh itulah genapnya 50 tahun Malaysia menyambut kemerdekaan dari cengkaman penjajah. Di mana-mana bangunan dan tiang-tiang lampu telah tergantung banner dan bunting memaparkan angka 50 beserta potret 5 orang Perdana Menteri Malaysia sejak merdeka sehingga ke hari ini.

Sambutan kemerdekaan kali ini pasti dan sememangnya suatu yang luar biasa bahkan juga suatu yang extravaganza. Dan yang paling famous sekarang ini ialah pandangan masyarakat tentang erti kemerdekaan...dan jawapan yang stereotaip yang boleh kita dengar ialah, "...merdeka...bebas daripada penjajah..". Dan 2 hari lepas selepas balik kerja, saya secara tidak sengaja tertarik dengan satu dokumentari di salah satu saluran TV tentang kemerdekaan. Antara lain dokumentari itu banyak mempersoalkan sejauh mana penghayatan rakyat Malaysia terhadap erti kemerdekaan, adakah hanya dengan meraikan sambutannya pada setiap tahun? Bukan itu sahaja, sambutan itu pula adalah berbentuk hiburan semata-mata yang jauh daripada matlamat asal untuk penghayatan kemerdekaan itu sendiri, dan juga 'kononnya' jauh daripada hasrat pemimpin negara hadhari ini yang mahukan rakyat memahami erti sebenar kemerdekaan.

Pada saya penerbit rancangan dokumentari ini agak 'celaru' dan tidak mampu untuk sekurang-kurangnya mempersoalkan peranan pemerintah itu sendiri dalam menghala pemikiran dan kefahaman rakyat ke arah yang lebih tepat. Tidakkah boleh kita melihat punca permasalahan itu dari atas, orang-orang yang membenar dan menggalakkan budaya sebegini?

Kecelaruan sebegitu mungkin hasil usaha gigih pemimpin hadhari yang dengan angkuh cuba menidakkan sejarah kemerdekaan itu sendiri. Yang ditonjolkan hanyalah parti keris yang berjuang untuk kemerdekaan. Yang ditonjolkan perjuangan kemerdekaan hanya bermula ketika penentangan terhadap Malayan Union bermula. Yang ditonjolkan perjuangan kemerdekaan itu hanya apabila Tunku Abd Rahman berjaya mendapat persetujuan kemerdekaan dari British. Walhal perjuangan kemerdekaan itu bermula lebih awal daripada itu, sebelum parti keris itu wujud lagi. Di mana nama-nama yang kita belajar ketika nak ambil PMR dulu seperti Tok Janggut, Dato Bahaman, Hj Abd Rahman Limbong, Mat Kilau, Syeikh Tahir Jalaluddin, Syed Syeikh Al-Hadi...dan yang dekat lagi seperti Ustaz Abu Bakar al-Baqir, Prof Zulkifli Muhammad, Dr Burhanuddin Al-Helmy, Ahmad Boestaman, Pak Sako dan ramai lagi. Kalau bukan atas nama kemerdekaan, atas nama apakah mereka ini berjuang?

Bahkan slogan parti keris ketika ditubuhkan hanyalah 'hidup melayu', langsung berbeza dengan Partai Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang ditubuhkan lebih awal daripada parti keris dengan slogan "MERDEKA". Adakah mereka yang selain dari parti keris ini berjuang bukan untuk kemerdekaan? Saya cukup mual dengan 'fakta-fakta' sejarah yang cuba dipesongkan oleh pemimpin hadhari ini.

Sejarah perlu diperbetulkan. Tokoh akademik yang berautoriti dalam bidang sejarah negara ini perlu diberi ruang membetulkan kembali fakta sejarah ini. Semua pihak perlu diberi kredit atas sumbangan mereka dalam pembentukan negara Malaysia merdeka ini dan bukan hanya dimonopoli oleh orang-orang parti keris sahaja. Dari situlah kita akan berjaya membina sebuah bangsa merdeka dengan minda kelas pertama

Merdeka fizikal daripada penjajah, merdeka minda dan pemikiran, bebas menyuarakan hak dan pandangan, bebas daripada undang-undang rimba tinggalan penjajah, bersama kita membina jiwa merdeka. Jom teman-teman semua bersama Ekspedisi Dakwah edar risalah ke Dataran Merdeka petang 30 Ogos 2007. Kita bersama mengajak masyarakat kembali kepada Tuhan!

Dan dalam keheningan malam ini, debar hati saya terus memuncak, bila-bila masa saja lagi saya akan bergelar seorang ayah? Moga Allah meringankan beban isteri saya menanti saat kelahiran ini....

2 comments:

nuruleyda said...

Nadiah tak bersalin lagi eh?
ingtkn dh bersalain :D

do provide us the pic of the baby ya!

Azmir Abdullah said...

org cite pasal merdeka tanya pasal bersalin plak aida nih.