Dec 11, 2007

ini bukan budaya kita??

Maaf kerana lama tak update blog ini, terlalu banyak urusan lain yang menghambat walaupun banyak perkara yang ingin dikongsikan terutama sekali pengalaman bersama himpunan raksasa bersejarah 10 November 2007 lalu.

Siang tadi saya nak turun ke Parlimen Malaysia, dengan tujuan untuk bersama-sama BERSIH menyerahkan satu memorandum kepada Parlimen Malaysia bagi membantah pindaan Perlembagaan bagi menaikkan had umur bersara bagi penjawat SPR (termasuk Pengerusi SPR) dari 65 tahun kepada 66 tahun. Tapi rupanya di zaman sekarang ni sebagai rakyat Malaysia pun bukan senang nak ke Parlimen ye, banyak betul polis buat roadblock, habis KL sesak dibuatnya. Tambah pula tu ada court order menghalang orang ramai ke Parlimen dan kawasan sekitarnya, subjektif betul perintah ni.

Disebabkan halangan polis yang terlalu ketat, saya dan sekumpulan peserta himpunan lagi hanya dapat sampai ke bulatan di hadapan Bank Rakyat/Bank Negara saja (jauh betul sekatan dibuat) dan di sini kami diarahkan oleh polis untuk berundur dan bersurai. Oleh kerana kami ni adalah warganegara Malaysia yang cintakan keamanan dan datang dengan jaminan Perlembagaan Malaysia Perkara 10: Kebebasan Bercakap dan Berhimpun, maka kami menurut arahan polis tersebut.

Maka kami pun bersurai dan bergerak ke IPK Kuala Lumpur Jalan Hang Tuah setelah mendapat maklumat bahawa beberapa pimpinan telah ditahan di hadapan bangunan parlimen. Kami berjalan , ya berjalan seperti orang lain berjalan, seperti biasa, (tiada kekacauan, tiada slogan, tiada kain rentang, tiada apa-apa....ya tiada apa-apa, hanya berjalan sebagai seorang manusia), kami dihalang pula oleh sepasukan besar anggota polis di hadapan bangunan Bar Council. Polis tu suruh kami disperse, saya pun pelik apa dan bagaimana nak disperse, sedangkan kami sememangnya dalam mode disperse, bila ditanya balik, polis tu tak tau nak explain macam mana. Apela polis ni, bagila arahan yang meyakinkan sikit, ingat rakyat ni tak tau undang-undang ke?

Akhirnya kami (beberapa orang yang memakai baju kuning BERSIH termasuk ayahanda saya) diberikan arahan untuk "ditangkap". Wah hebat jugak aku hari ni jalan-jalan kat KL pun boleh kena tangkap polis. Dalam pada kami dah nak naik van polis untuk dibawa ke IPK KL tu, pegawai polis yang bagitau kami telah ditangkap tu ubah arahan pula (dapat arahan baru agaknya) melepaskan kami dan suruh kami balik....selamat pulak aku, kalau tidak duduk lokap la malam ni :) . Dan sebelum balik, saya sempat ke hadapan IPK KL sebagai solidariti kepada pimpinan yang ditangkap.

Dalam sehari dua ni tangkapan demi tangkapan dibuat terhadap pimpinan pembangkang, di samping untuk menghalang semua jenis himpunan berlangsung. Saya pun naik pelik dan boring dengan ungkapan "ini bukan budaya kita", lepas tu guna polis buat roadblock kat tengah KL, habis la sesak jawabnya. Yang menjadikan KL sesak bukan disebabkan himpunan, tapi disebabkan roadblock. Sepatutnya fikir cara dan kaedah nak handle dan izinkan himpunan aman BERSIH dijalankan tanpa mengganggu lalulintas, macam himpunan hari ni, saya ingat polis yang buat roadblock lebih banyak daripada peserta himpunan....hey protes dan himpunan ni satu dunia buat lah!

Kalau nak kata "ini bukan budaya kita", semak balik sejarah Malaysia...masa parti keris membantah Malayan Union sebelum kemerdekaan Tanah Melayu dulu tu bukan demonstrasi ke, bukan himpunan ke tu dengan sepanduk, kanak-kanak, kaum ibu semua turun ke jalanraya. Kalau dah lupa takpelah, tapi yang tahun lepas, menantu PM kita pun turun demonstrasi juga ketika membantah kehadiran Setiausaha Negara AS, Condoleza Rice, itu lagi power punye demonstrasi...so macam mana ni, yang mana satu budaya kita yang mana satu bukan budaya kita ni? susahlah kalau ada double standard macam ni, kata nak jadi perdana menteri yang adil kepada semua rakyat, tapi susah nak terima perbezaan pendapat...

sekadar membuka minda, menyemak sejarah, berfikir kritis dan tidak mudah disogok dengan begitu mudah. Allah berfirman dalam surah Hujurat ayat 6: "Hai orang-orang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu"

p/s: doa selamat saya untuk Ustaz Nasrudin Tantawi dan semua pimpinan jemaah yang ditangkap siang tadi

0 comments: