Jan 13, 2008

berjalan untuk 'save taman melawati hill'

Pagi tadi saya dan beberapa teman UKJ berjalan (atau berjogging?) menuju puncak bukit Taman Melawati. Ada apa dengan bukit ini? Lihat laman web ini Save TamanMelawati Hill untuk mengetahui ada isu di sebalik kehijauan bukit Taman Melawati ini dan di sebalik ketenangan penduduk sekitarnya belakangan ini. Ramai juga penduduk sekitar yang bersenam di sini menghirup udara segar, tak kurang juga yang memakai t-shirt "Save TamanMelawati Hill"

Isu pembangunan di atas bukit, atau lebih tepat lagi di lereng-lereng bukit. Yang mana mengikut sejarah pembangunan bagi kawasan sekitar ini, memang banyak berlaku peristiwa runtuhan tanah yang mengakibatkan kehilangan nyawa. Kalau masih ingat sekitar 1992, satu blok kondominium Highland Towers menyembah bumi mengakibatkan kehilangan nyawa yang begitu ramai, dekat saja kondo ni dengan rumah keluarga saya! Juga kes tanah runtuh di jalan ke Bukit Antarabangsa dan juga kes runtuhan tanah pada sebuah kondominium di atas puncak Bukit Antarabangsa, kondo ni pula boleh nampak dari tingkap depan rumah keluarga saya!! Dan juga kalau masih ingat sekitar tahun 2004, menjelang waktu sahur di bulan Ramadhan, rumah seorang pegawai atasan tentera di Taman Hillview musnah dilanda runtuhan tanah dari bukit di sebelah rumahnya, pun juga Taman Hillview ni bersebelahan saja dengan rumah keluarga saya!!

Dan perkembangan terbaru ialah pemaju telah diberi lampu hijau oleh pihak berkuasa tempatan untuk memulakan pembangunan di atas bukit tersebut. Tak boleh dibayangkan bagaimana bentuk pembangunan nak dilaksanakan di kawasan berbukit curam seperti itu (dengarnya yang nak dibangunkan adalah lot-lot kondominium/apartment)

Kehijauan alam dari atas bukit Tmn Melawati (boleh nampak dam Kelang Gate)

Sudah banyak pembangunan di bawah bukit, atas bukit pun nak dibuat?

Boleh bayangkan ada rumah/apartment/kondo di lereng bukit ni?

Berjalan untuk support Save TamanMelawati Hill campaign!! (dengan bro Habib)

Notis cadangan pembangunan di laluan masuk ke bukit Taman Melawati

Laluan ke bukit tmn melawati berhadapan dengan banglo mewah seorang pengarah terkenal

Itulah laluan masuk ke bukit tmn melawati yg nak dibangunkan, kecil bukan?

Besarlah harapan agar pihak berkuasa tempatan yang telah memberi kelulusan pembangunan di kawasan berbukit sebegini telah membuat kajian mendalam serta kajian terhadap kes-kes runtuhan tanah yang banyak yang telah berlaku sebelumnya, serta mengambil kira pandangan penduduk-penduduk sekitar. Saya pun risau juga jika berlaku apa-apa, ramai kenalan, saudara, bahkan kakak sulung juga tinggal di tmn melawati ini. Harap aspek keselamatan dan kerisauan penduduk sekitar diambil pertimbangan lebih daripada keuntungan material yang akan diperolehi.

Bukankah Allah menyebut di dalam Al-Quran surah An-Naba' ayat 6-7 : "Bukankah Kami telah menjadikan bumi sebagai hamparan? dan gunung-ganang sebagai pasak?" Kalau pasak bumi itu sudah hilang, apa akan jadi dengan bumi itu sendiri? Tidak cukup dengan itu, perlukah kita disedarkan dengan ayat dari surah Ar-Ruum ayat 41 ini pula? "Telah zahirlah kerosakan di daratan dan di lautan disebabkan oleh perbuatan tangan manusia sendiri, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar)"

Save Bukit Taman Melawati Hill!!!

0 comments: