Jul 31, 2008

diberi madu dibalas tahi

Tadi baru sembang dengan office-mate lama. Kami sama-sama dalam Sales department. Saya buat pre-sales untuk technical preparation, dia pula account manager, jumpe customer cari projek selalu. So setahun lepas, kami team-up untuk satu projek upgrade datacenter satu customer ni.

Saya menyediakan solution yang berkaitan; server, storage, switches, backup software, VTL, PC, workstation, appliance-appliance berkaitan dan lain-lain configuration yang perlu. Senang je, call partner/distributor, minta mereka propose solution yang dikehendaki. Sekali dengan budgetary quotation bagi produk mereka. Dah dapat complete solution, saya compile dan prepare untuk presentation. Account manager saya pula liaise dengan customer apa solution yang mereka nak dan berapa lingkungan bajet yang mereka ada.

Bila dah siap pre-work ni, kami berangkat ke Ipoh untuk presentation di depan customer ni. Selesai presentation tersebut, bermulalah episod dan siri-siri perbincangan dan pembetulan antara saya dengan customer ni sebelum keputusan untuk menentukan spesifikasi teknikal akhir ditentukan. Customer ni jugak dalam masa sama present ke bos dia, dan setiap kali lepas present tu jugaklah dia akan call saya, "Muth, boleh ke blade server yang lain-lain OS reside dalam same enclosure?". Saya pun cek dengan partner dan kemudian respon balik ke customer ni. "Muth, boleh ke 1 server manage backup, tape library dan juga virtual tape library?". Saya pun cek lagi technical capabilities solution yang saya propose ni. Hatta time saya cuti kempen pilihanraya pun dia telefon, saya jawab jugak, layan jugak customer yang seorang ni.

Dan akhirnya beberapa bulan lepas, tender pun open. So kami masuk dengan strategi yang kami fikir, memang boleh menang punya lah. Sebab solution tu kami yang propose, at least dari segi teknikal tu harapan kami besar la jugak.

Sekali tadi masa sembang dengan office-mate lama ni, "Aisey Muth, tender tu kita kalahlah....kampeni xxx menang, aku tau diorang bayar!!". Saya tanya lagi mane dia tau customer ni makan suap? Kawan saya ni jawab, la die mintak dari aku jugak, tapi aku taknak bagi. Tu yang kita kalah tu!!

Huh menyirap betul bila dapat tau khabar tak best ni. Punyelah kami buat kerja sungguh-sungguh untuk dapat projek ni, customer ni pun dapat pujian daripada bos die sebab dapat prepare solution ni. In the end, dia nak habuan rupenye. Itu saya kata kat kawan tadi, "..kalau aku tau dia ni macam ni, maleh aku tolong....kiranya dia ni kena blacklist la dalam kamus hidup aku...", kawan saya tadi jawab, "lepas ni dia mintak tolong apa-apa, tobat aku nak tolong!!"

Kira frust jugaklah, nak buat macam mana, anggaplah takde rezeki. Tapi fikir balik memang geram, kalau kalah betul-betul sebab ada contender lain yang lebih baik takpe jugak, ni sebab main rasuah!! Ini lah secubit kisah diberi madu, dibalas tahi.....memang taik rasuah punye orang!!

0 comments: