Jul 26, 2008

Mercedes E200 Kompressor dan tip of iceberg

Isu 14 buah kereta Mercedes E200 Kompressor yang dibeli kerajaan negeri Terengganu menjadi tajuk-tajuk utama surat khabar sejak berapa hari lepas. Dan hari ni isu ni di'selesai'kan oleh PM dengan kereta yang dah dibeli dengan jumlah harga RM3.43 juta itu hanya dipakai untuk tetamu-tetamu kerajaan negeri (wah lepas ni aku nak jadi tetamu kerajaan negeri lah, buleh merasa naik E-class)

Dan sepanjang isu ni berbangkit (selepas terbaca beberapa komen tentang motif sebenar pendedahan kos penyelenggaraan kereta Perdana V6 yang digunakan sebelum ini) saya pun agak mengiyakan analisa-analisa ini, iaitu satu usaha untuk 'memancung' atau 'menikam' kepimpinan bekas MB Terengganu terdahulu yang kini Adun Jerteh. Buktinya hari ini keluar statement ini dan penjelasan MD Proton ini, nampak dah perang antara kem-kem dalam parti memerintah di Terengganu.

Tapi bagi saya apabila kenyataan MB Terengganu untuk meminta BPR siasat projek-projek besar lain di yang dilaksanakan di negeri tersebut adalah suatu yang berani dan...memang nak 'kerat' 18 kepimpinan MB terdahulu. Yang spesifik disebut adalah projek Taman Tamadun Islam dan Piala Monsun (banyak dah dibangkitkan tentang disyaki adanya unsur-unsur penyelewengan di situ):

“If the ACA finds reasons to initiate investigations into them because there is suspicion of elements of corruption, it is up to the ACA to decide,” he told reporters after the National Academic Awards 2007 in Kuala Lumpur.

Ahmad Said, in a press conference here yesterday, said the two projects he named were “only the tip of the iceberg”.

“I am a controversial figure, I will expose more, but the ACA should be transparent by also going after the ‘big’ cases.

“Don’t only go after Mad (Ahmad Said). Investigate the Monsoon Cup and Islamic Civilisation Park, too,” he said.

When asked if he believed there were elements of corruption in the two projects, Ahmad replied: “That’s for the ACA to investigate.”

Ahmad said the ACA had been quick to investigate the high service costs for Proton Perdana cars when he proposed buying Mercedes Benz as state cars, and asked that it also cast its eyes on other cases, like the Monsoon Cup.

Kan best juga kalau dia sebut tentang pembinaan Masjid Kristal juga yang banyak diperkatakan orang...tapi takpelah bukan ke dia sebut, "the two projects he named were “only the tip of the iceberg". Maknanya ada besar lagi la yang duk tersembunyi tu. Apapun tahniah diucapkan kepada MB Ganu yang berani nak betulkan apa yang disyakinya salah dalam pentadbiran terdahulu. Harap semuanya untuk kebaikan rakyat...ye Ganu kite!!

0 comments: