Aug 11, 2008

berjalan dan mendaki bukit tabuh

Semalam tercapai hasrat saya selama ini untuk mendaki Bukit Tabuh, Ulu Klang. Bukit yang letaknya tak jauh dari rumah saya, yang saban hari saya lihat sejak dari kecil sampai dah ada anak sorang ni, akhirnya dapat juga saya daki.

Bersama 5 orang lagi geng dan ditemani 3 orang dari pejabat renjer Gombak, kami mulakan pendakian yang amat mencabar dan menguji tenaga kelelakian kami...hehehe...kepada set-set Gombak Setia dan Batu Caves, sorila kami di Hulu Kelang tak layan badminton dah, kami naik bukit terus, baru ada challenge!! (Saja nak sakat, padahal memang Hulu Kelang takda player badminton pun!)

So cerita lanjut tengok foto-foto ni ajelah.... :-)

Mizi, Zaharin, Mizan, Abg Zul, Habib dan cameraman...

Cabaran pertama, kena redah sungai dulu

Tu curam tu...macam komunis masuk hutan tu

Hehe sempat thumbs up lagi, kita tengok lepas ni....

Alamak, mengah dah ni, amacam ni abg zul

Ok steady lagi, kontrol napas!!

Salah satu pendakian yang mencabar..ada tali lagi

Dengan background kawasan Taman Melawati

Ini sebelah Kg Kemensah, sudah licin kena tarah...

Ini kawasan Taman Melawati...cantik lagi

Nak tau apa dia? Ni kain rentang perasmian Taman Warisan Selangor sempena Selangor Maju 2005 dulu...

Tu dia, sikit punya baik posing abg zul kita...

Tu dia empangan Klang Gate...pertama kali dapat tengok

Puncak ni boleh view arah UIA Gombak

View pertama empangan..

Brader-brader renjer yang sempoi..

Tu salah satu puncak Bukit Tabuh ni juga, puncak Ranjau ke Deboi..tak sure

Besar sungguh empangan ni

Subhanallah, cantik empangan Klang Gate ni

Cantik kat atas ni...

Alahai, baru sekejap dah sibuk nak telefon bini.. :-p

Puncak dah ni, sama Zaharin dan Habib

Bergaya dari jauh saja la, tak berani mai sini...

Hanya yang cekal saja dapat menyeberang ke sini..

Nice view...

Unik, macam ada line putih membelah!!

Batu-batuan kristal

Alahai, nak berlakon pun janganla senyum weih...


Nice...

Rilek...macam piknik tepi tasik...

Semua kami bersama renjer...

Layan mandi sungai la dah penat mendaki..

2 paip besar dari Dam Klang Gate dihantar untuk diproses di KL..

Itulah puncak yg kami daki, nampak kain rentang putih tu, tinggi tak?

1 comments:

rainman said...

hewhehe macam nk naik lagi le... jom, ader berani