Aug 9, 2008

pengecut....sikit-sikit ISA

Isu Forum 'Memeluk Islam' anjuran Bar Council hari ni mengundang reaksi pelbagai, khusyuk saya mendengar pelbagai pandangan yang dikemukakan sepanjang hari semalam dari Radio 24.

Dan hasil akhirnya pagi ni, forum tersebut dibatalkan atas nasihat pihak Polis walaupun pada awalnya Bar Council tetap dengan hasratnya untuk meneruskan forum berkenaan.

Saya pun tak lah nak komen tentang wajar atau tak wajar forum ini dianjurkan, yang pastinya akan menyentuh tentang artikel 121(a) Perlembagaan Persekutuan, yang saya pun takdelah reti sangat bab undang-undang ni. Ikut berita ini, ahli forum beragama Islam yang terlibat ini patut guna platform ini untuk defend Islam, pertahankan hak-hak Islam dan beri kefahaman kepada ahli-ahli Bar Council yang bukan Islam untuk memahami isu-isu sensitif sebegini.

Bagi saya juga sebaiknya penganjur jemput pihak-pihak yang berkaitan, NGO-NGO Islam, Ppim, Gpms, PAS, Umno dan sapa-sapa yang sentiasa merasakan ancaman apabila timbul isu-isu sensitif sebegini untuk hadir dan boleh memberi pandangan masing-masing(wallahu a'lam saya tak tau ada jemputan atau tak). Inilah masanya untuk kita melakukan engagement dengan pihak-pihak ini, inilah ruang untuk kita memahamkan mereka, dakwah kepada mereka, rather than we demonstrate our anger pada mereka.

Tapi yang paling saya sengal bila baca statement dari Naib Presiden umno ni, ni apa bala plak nak pakai ISA ni? Sikit-sikit ISA, sikit-sikit ISA, takde cara lain ke nak selesaikan masalah? Inilah mentaliti pemimpin di atas sana, rasa tergugat sikit, nak pakai ISA. Tuduh orang itu dan ini, tangkap dan simpan dalam penjara, tanpa peluang untuk pertahankan diri. Itu yang saya oppose gila-gila dengan ISA ni...termasuk orang yang suka sangat menggunakan ISA untuk mempertahankan kedudukan dan kekuasaan...

Bagi saya kenyataan macam ni takde justifikasinya. Ini bukan kaedah demokrasi yang sibuk dilaungkan selama ini. Ruang untuk menyatakan pendapat dan pandangan disekat dan ditutup. Sebaliknya ancaman dan ugutan yang sentiasa dimainkan, tujuannya hanyalah nak membina suasana ketakutan terhadap masyarakat.

Sikit-sikit ISA, sikit-sikit ISA....PENGECUT!!!

0 comments: