Sep 23, 2008

Bersama Raja Petra Kamarudin

Nabi S.A.W meng'amin'kan doa Jibril a.s, "Celakalah orang-orang yang berlalunya Ramadhan tetapi dosanya tak diampunkan". Jadi celakalah orang yang tidak diampunkan dosanya, bahkan menambah pula dosanya menzalimi orang lain di bulan Ramadhan yang amat mulia ini.

Pagi tadi Raja Petra Kamaruddin tidak mengikut jejak 2 tahanan ISA (Teresa Kok dan wartawan Sin Chew) dibebaskan dari Seksyen 73(1) ISA. Tapi beliau diberi perintah tahanan 2 tahun di Kamunting, Perak di bawah Seksyen 8 ISA. Benda yang dia tak dapat masa penahanannya tahun 2001 dulu, kali ini tak dapat dielak lagi (teruk sangat agaknya kebinasaan yang dia buat terhadap keselamatan negara kita kali ni?)

Pada tahun 2001 Raja Petra pernah ditahan di bawah ISA tetapi dibebaskan sebelum tempoh 60 hari siasatan berakhir. Semangat melawan dia memang cukup kuat masa tu, dalam tahanan Polis tu pun dia sanggup buat mogok lapar (alasannya tak mau makan makanan yang disediakan oleh Polis dan jugalah strategi2 tertentu dia dalam tahanan tu, yang kalau ikut Teresa Kok makanannya lebih baik sikit daripada makanan anjing)

Imbauan mogok lapar 2002. Yang paling lembik tu saya lah tu ;-) juga ada Raja Petra (berdiri berbaju hitam serta topi) Turut dalam foto Almarhum Ustaz Fadzil Noor, Dr Wan Azizah, Dr Syed Husin Ali serta semua pemogok lapar 2002

Selepas setahun dibebaskan, pada 2002 ada satu kempen untuk membebaskan tahanan ISA (termasuk ayah), iaitulah Kempen Mogok Lapar. Selain saya yang bersama mogok ini, teman paling rapat sepanjang kempen itu adalah Raja Petra (di samping Chegubard dan lain-lain). Raja Petra menjadi seolah-olah kapitan pasukan (mungkin atas pengalamannya ditahan ISA). Sepanjang hampir 14 hari mogok berlangsung, saya mengagumi semangat dan kekentalan jiwa beliau dan 'hampir-hampir' mengenali watak dan perilaku pejuang ini (masakan tidak, kami berbaring di tilam bersebelahan di hadapan Markaz Tarbiyyah PAS Tmn Melewar, tapi bukan sebantal ya!!). Hari ini beliau dihantar ke Kem Kamunting, saya pohon Allah beri kekuatan kepada beliau di sana dan auntie Marina sekeluarga.

Siri penahanan akta keparat ISA kali ini sememangnya ujian sebenar kepada kerajaan. Kita melihat sikap pemimpin-pemimpin parti komponen dacing itu sendiri. Bermula dengan tok menteri undang-undangnya yang meletak jawatan atas alasan tidak bersetuju, mufti negeri Perlis juga kata Islam tak perlukan akta keparat ISA untuk mempertahankan agama suci ini. Kemudian parti yang pernah terajui pulau pinang juga mempersoalkan akta keparat ini, parti cina pula minta dikaji semula, begitu juga tok menteri luar yang PHDnya adalah atas kajian tentang akta keparat ISA (Freedom Under Executives Power) minta kaji beberapa peruntukan dalam akta keparat ini. Tak ketinggalan juga tok samy parti kongres india minta kerajaan bebaskan tahanan ISA Hindraf, tok menteri pelajaran ketua pemuda parti keris juga tak setuju akta keparat ISA ni guna untuk lindungi yang ditahan daripada ancaman bunuh dan lain-lain pandangan yang mula berlawanan dengan kehendak kerajaan.

Apa makna semua ini? Adakah sememangnya ini pandangan peribadi mereka masing-masing? Adakah dari dulu lagi atau baru-baru ini saja?Atas dasar apakah mereka yang sepatutnya mendokong dasar kerajaan mereka itu sendiri kini mula 'berani' bersuara? Seingat saya, tak pernah akta keparat ISA ini dipertikai secara terbuka dan secara beramai-ramai sebegini, takut beb kena tahan ISA!!

Atau adakah kepala kerajaan sekarang ini sememangnya sudah tidak lagi dihormati oleh pemimpin rakan komponen dacing itu sendiri? Allahu a'lam, tak tahulah saya, walaupun nampaknya begitulah keadaannya. Walau apa, bagaimana dan siapa pun yang menentang akta keparat ISA ini, perjuangan menentang akta keparat ISA ini harus diteruskan. Moga Allah ampuni dosa-dosa saya di penghujung Ramadhan ini dan hindari saya dari golongan-golongan yang celaka...amiin

2 comments:

Urwah bin Saari said...

Mereka semua bantah ISA sebab ada kepentingan masing2,demi survival politik, demi bangsa mereka semata2.
Kita berjuang tanpa had ras tetapi semata2 untuk semua. Justice for All

solahuddin the warrior said...

ameen, mohon Allah jauhkan kita dari keCELAKAan, orang2 yg CELAKA (macam ...), dan golongan2 yg CELAKA!!