Sep 12, 2008

jangan lawan taukey

Artikel ni saya petik sebahagian daripada kolum favourite saya dalam Harakah, Mauidzah oleh Tuan Gurun Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam Harakah Bil. 1374 terbaru yang bertajuk "Makmum dahului imam antara golongan terkutuk". Tak lain tak bukan kepada orang-orang yang bersolat jemaah bersama imam, tetapi cenderung untuk kalau tidak mendahului imam pun, tapi pergerakannya sama dengan imam. Kalau saya jadi imam, ada makmum macam ni, sakit hati, nak je ketuk kepala tu, tak reti nak sabar. Jadi tulisan ni saya kira sesuai untuk dikongsi di sini. Moga ada manfaat bersama.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Perlu difahami bahawa makmum tidak boleh mendahului imam, sama ada ketika rukuk dan sujud atau ketika bangun daripada kedua-duanya dan seluruh kaifiyat yang lain dalam solat jemaah.
Tidak sayogia makmum bergerak serentak sama pergerakan imam. Makmum mestilah menyusul kemudian sedikit pergerakan imam.
Inilah makna mengikut imam, disiplin dan syarat yang diajar oleh islam, terhadap mematuhi orang yang layak memimpin.
Tiada yang lebih layak menjadi pemimpin melainkan Nabi Muhammad S.A.W dan orang yang mematuhi jejaknya.
Ada pendapat ulama menghukumkan batal solat orang yang mendahului imam.
Namun Imam Ghazali sendiri tidak menghukumkan demikian kerana kedudukan perkara tersebut sebagai khilaf ulama.
Setiap makmum mesti mengetahui bahawa perbuatan mendahului imam boleh membawa kepada batal solat, oleh yang demikian turutlah benar-benar sebagai membuktikan kepatuhan.
Nabi Muhammad S.A.W mengecam hebat perbuatan makmum mendahului imam melalui sabdanya yang bermaksud: "Tidakkan mereka merasa gerun, makmum yang angkat kepala mendahului imam, pada hari akhirat kelak Allah SWT akan tukar kepalanya menjadi kepala khimar. Atau hendaklah dia sedar bahawa perbuatan mendahului imam itu dikutuk oleh Allah SWT"
Makmum mendahului imam dikutuk oleh Tuhan kerana ia menunjukkan tiada kepatuhan terhadap imam. Dalam solat atau kepimpinan dalam masyarakat, sedangkan kesetiaan itu amat dituntut dalam Islam bagi membuktikan kesatuan ummah.

0 comments: