Sep 4, 2008

Ramadhan dan Tazkirah

Salam Ramadhan.

Bulan untuk mendidik jiwa dan nafsu kita seperti yang Al-Quran ajar dalam Al-Baqarah ayat 183, supaya kita beroleh ketaqwaan daripadanya.

Dalam Forum Ihya' Ramadhan di tengah padang MPAJ selesai Subuh pagi merdeka lepas, Ustaz Fauze Hussin pesan, Ramadhan adalah Syahrul Jihad (Bulan Jihad). Banyak kisah jihad diceritakan, termasuk kisah jihad syuhada' Memali kira-kira 20 tahun lalu.

Pesan Ustaz Nik Abduh pula, Ramadhan adalah Syahrul Quran (Bulan Al-Quran). Umat Islam dekat dengan Al-Quran dalam bulan Ramadhan. Bulan ini Al-Quran diturunkan oleh Allah dari Luh Mahfuz ke langit dunia, dan seterusnya diturunkan selama 23 tahun kepada Rasulullah.

Pesan YB Zaki Kelabore pula, kisah seorang sahabat, Sa'ad bin Mu'az yang meletakkan kepentingan Islam dan jamaah lebih daripada kepentingan peribadi (dalam kes sahabat ini ialah untuk bernikah) dibalas oleh Allah dengan ganjaran syahid hingga bergegar 'Arasy Allah dengan tangisan para malaikat selepas syahidnya Sa'ad.

وَذَكِّرْ فَإِنَّ الذِّكْرَىٰ تَنْفَعُ الْمُؤْمِنِينَ
"Dan berilah peringatan kerana peringatan itu bermanfaat untuk orang-orang beriman" (Az-Zariyat : 55)

Ayat ini Allah ajar kita tentang tazkirah atau peringatan. Kita pun selalu dengar yang manusia ni pelupa dan perlu sentiasa diperingatkan. Dan tazkirah itu suatu yang bermanfaat dan merupakan tuntutan dalam agama. Dan dalam bulan Ramadhan ni, tazkirah adalah suatu yang amat sinonim sebab banyak masa makan kita di siang hari boleh diisi dengan tazkirah. Tak dilepaskan juga adalah tazkirah semasa solat Tarawih di malam hari.

Dulu saya di Intel Kulim selama 2 kali Ramadhan, mesti dapat tugas tambahan (entah, sebab saya ni Pemuda PAS kot??), iaitu untuk menyusun jadual tazkirah Zohor dan tazkirah Asar. Disebabkan saya yang susun, turn saya untuk bagi tazkirah adalah yang paling sikit (biasalah ngelat sikit! bagi kat orang yang lebih berumur bagi tazkirah lebih)

Dan tahun ni, saya tolong ayah untuk menghidupkan aktiviti Ramadhan kali ini di surau dan masjid di bawah kawasannya, bukan apa sangat, cuma untuk minta diadakan tazkirah masa solat Tarawih dan galakkan untuk jemput imam hafiz untuk solat Tarawih. Barulah Ramadhan lebih terisi dan bermakna sikit.

Kalau masih ingat, Ramadhan tahun lepas kerajaan Negeri Selangor keluarkan pekeliling ke surau dan masjid yang menghalang tazkirah diadakan dan mewajibkan solat Tarawih 20 rakaat. Mungkin kesan arahan ni masih membekas dan badan Pengerusi dan AJK sebahagian masjid dan surau di Selangor ni, walaupun tahun ni tiada arahan sedemikian dikeluarkan lagi bahkan digalakkan pula untuk mengadakan tazkirah kepada jemaah yang hadir.

Jadi satu yang amat menjengkelkan apabila Pengerusi dan beberapa AJK tertinggi sebuah surau di sini telah overrule keputusan sebelumnya untuk memanggil ustaz-ustaz pentazkirah dan juga imam hafiz. Semuanya dikenselkan. Jadilah imam solat Tarawih yang biasa dan membaca surah-surah biasa (surah lazim). Dan tiadalah slot-slot tazkirah atas alasan mereka, "..tazkirah ni budaya PAS..."

Hmm nampaklah sangat karat pekat likat keris dacing mereka ini. Hingga tazkirah yang dituntut dalam Al-Quran ini pun dianggap salah, dan bukan ajaran Islam, tetapi ajaran PAS?? Pelik betul bila dengar alasan yang diberikan. Namun dari satu perspektif, terserlah jelas yang sememangnya apa yang diamalkan dan didukung oleh 'orang-orang PAS' selama ini adalah apa yang sebenar-benarnya dianjurkan oleh Islam. Allah pelihara kami dari kejahilan...amiin

0 comments: