Jan 6, 2009

Hijrah dan seribu macam erti

Tiada bahasa perdamaian lagi yang boleh difahami Isreal laknat ini. Tujuan dan matlamat mereka sememangnya hanya satu, iaitu untuk menguasai keseluruhan bumi dan tanah Palestin yang mereka duduki secara haram dan paksa sekian lama. Banyak analisa dan laporan (bukan media propaganda barat!!) mengatakan serangan ini adalah terancang, sebaik saja tamat gencatan senjata terbaru, serangan roket hanyalah alasan.

Jika Semenanjung Gaza berjaya mereka tawan melalui serangan darat (wal'iyazubillah, mohon Allah lindungi Palestin), hanya tinggal kawasan Tebing Barat yang dikuasai Mahmoud Abbas saja yang tinggal untuk mereka takluk dan jajah (tidak sukar saya kira kerana memang selama ini Presiden ini banyak bersetuju dengan Israel)

Kewajipan kita adalah menyokong perjuangan Hamas. Pendirian Hamas yang tidak mengiktiraf negara haram Israel adalah amat tepat, kerana memang selama ini Israel tidak pernah mengiktiraf hak-hak rakyat Palestin. Walaupun nampak kerdil dan lemah, namun kebenaran tetap kebenaran seperti firman Allah dalam Al-Quran yang bermaksud, "apabila tiba kebenaran maka terhapuslah kebatilan, sesungguhnya kebatilan itu akan benar-benar terhapus"

Kisah hijrah Nabi SAW dari Mekah ke Madinah. Diriwayatkan satu kisah bagaimana seorang kafir musyrik bernama Suraqah bin Malik yang teruja dengan hadiah 100 ekor unta bunting kepada sesiapa yang dapat menangkap Rasulullah SAW. Beliau seorang negro kulit hitam yang mahir dengan keadaan padang pasir akhirnya berjaya menjejaki Rasulullah SAW dan Saidina Abu Bakar. Ketika cuba untuk menyerang Rasulullah, serangannya itu dihalang oleh satu kuasa yang melindungi batang tubuh Rasulullah SAW. Setelah beberapa kali mencuba, akhirnya dia mengalah dan akur bahawa Rasulullah bukan insan biasa, tetapi seorang yang lain daripada yang lain.

Dengan syarat tidak memberitahu kepada kafir musyrik yang lain kedudukan Rasulullah SAW, beliau dijanjikan oleh Rasulullah SAW untuk dikalungkan mahkota Kisra Parsi. Dengan logik akal kita, bagaimana Rasulullah SAW yang ketika itu dalam keadaan yang amat lemah sekali, tiada sebarang kekuatan, bahkan terpaksa berhijrah ke Madinah untuk menyebarkan ajarannya, sanggup menjanjikan mahkota kepada kuasa besar dunia ketika itu, Parsi. Ini menunjukkan keyakinan Rasulullah SAW bahawa Islam akan menang dan menguasai dan memerintah dunia suatu masa nanti. Dan dalam kebingungan itulah Suraqah bin Malik terus mempercayai janji Rasulullah SAW dan kembali ke Mekah tanpa memberitahu kaum kafir musyrik bahawa beliau telah berjaya menjejaki Rasulullah SAW.

Dan akhirnya janji Rasulullah SAW itu ditunaikan oleh Saidina Umar al-Khattab yang berjaya menundukkan Parsi semasa pemerintahannya. Ketika harta-harta rampasan perang diagihkan, Umar memanggil nama Suraqah yang ketika itu sudah tua, untuk dikalungkan mahkota Kisra tersebut, menandakan tertunailah janji Rasulullah SAW. Walaupun bukan pada zaman Rasulullah masih hidup, tetapi janji tersebut ditunaikan oleh Amirul Mukminin Umar al-Khattab. Menitislah air mata Suraqah bin Malik.

Maka yakinlah kita akan kemenangan Islam, tidak di masa ini, ia pasti tiba di masa akan datang. Insya-Allah Hamas juga akan menang di dalam pertempuran ini, kita sampaikan doa dan solat hajat kita buat mereka, kerana soal Palestin bukan semata-mata soal tanah dan peperangan, tetapi ia adalah soal iman dan aqidah kita sebagai Muslim.

p/s:jumpa malam ini di Masjid Ar-Ridhuan, Hulu Kelang untuk ceramah penerangan isu Palestin

1 comments:

ahl mujahideen wa syuhadaa' said...

memang betul..yakin lah wahai ummat ku...al intisar lana.. wa al wa'du min Allah...

INNALLAHA LA YUKHLIFAL MII'AAD.

allahu kabar!