Sep 10, 2009

kebijaksanaan menghormati perbezaan agama

Semalam beberapa orang yg terlibat dalam satu demonstrasi di hadapan bangunan pentadbiran kerajaan negeri Selangor kerana membantah pemindahan kuil di Shah Alam yg begitu hangat diperkatakan beberapa minggu kebelakangan ini telah didakwa di mahkamah. Demonstrasi itu menjadi kecoh dan popular kerana ada kepala lembu yg diarak ke hadapan bangunan tersebut.

Antara dakwaan di mahkamah semalam adalah berkaitan unsur hasutan keagamaan dan juga berhimpun secara haram. Sesiapa yg melihat video rakaman suasana demonstrasi itu pasti tertumpu kepada kepala lembu yg dibawa peserta demonstrasi itu.

Tindakan beberapa orang peserta demo itu yg seolah-olah begitu marah dan seperti melepaskan kemarahannya dengan memijak-mijak kepala lembu tersebut adalah satu tindakan yg sangat melampau pada pandangan saya.

Jika kita lihat sebagai seorang Islam, apakah tindakan memijak-mijak kepala lembu, walaupun ia hanyalah kepala lembu yg sudah bercerai daripada badan lembu dan tidak bernyawa pula adalah satu tindakan yg baik? Atau adakah ia satu tindakan yg berakhlak? Bukankah kepala lembu yg merupakan anggota tubuh seekor lembu itu juga adalah makhluk ciptaan Allah? Yg mencipta kita sekalian makhluk termasuklah si pemijak kepala lembu itu?

Begitu banyak manfaat lembu untuk manusia yg Allah kurniakan, tetapi di sini ia dipijak-pijak walau atas alasan apa sekalipun.

Dari pandangan penganut Hindu pula, tindakan ini pasti mengundang kemarahan mereka. Bukan saja kepala lembu itu diarak sebegitu, dipijak-pijak sedemikian sudah pasti cukup menaikkan darah mereka.

Di sinilah tidak bijaknya para peserta demo tersebut. Sekalipun sudah dinyatakan motif dan simbolik di sebalik kepala lembu dan tindakan yg dibuat ke atas objek itu bukanlah bertujuan menghina penganut Hindu, namun tindakan yg tidak disertai dengan memikirkan kesan-kesan akibat tindakan itu tetap dilihat oleh penganut Hindu sebagai sesuatu yg menghina agama mereka.

Bukan saja penganut Hindu saja terasa agama mereka dihina, saya sebagai seorang Islam juga berasa agama saya dihina. Memang tindakan melampau mereka itu amat memalukan saya sebagai seorang muslim, tetapi ada satu lagi perkara yg jelas menghina Islam. Itulah kain rentang "TAKE BEER, TAKE BEER, TAKE BEER". Kain rentang ini adalah satu bukti jelas peserta demo tersebut bermotif politik kepartian, untuk mengenakan PAS dalam isu ini.

PAS yg menggunakan slogan ALLAHU AKBAR yg membawa makna membesarkan Allah sentiasa menyeru lafaz TAKBIR ini dilaungkan. Bahkan bagi setiap muslim juga berTAKBIR dalam solat 5 kali sehari semalam, dan tidak kurang juga berzikir bertakbir 33 kali selepas solat. Maka tindakan menyamakan atau menggantikan TAKBIR sebagai TAKE BEER adalah suatu yg bukan saja cuba menghina PAS, tetapi lebih teruk lagi adalah menghina Islam...sungguh saya terkesan melihat kain rentang tersebut!!

Yg pasti, 'tokoh2 agama' dan para mufti tidak menyanggah tindakan2 tidak beradab ini, sama ada memijak kepala lembu mahupun melaungkan slogan Take Beer itu..satu lagi bukti ia adalah bermotif politik kepartian.

Adapun saya tidaklah menyokong pendakwaan atas nama berhimpun dalam satu perhimpunan haram itu dilakukan terhadap mereka. Bukankah hak untuk berhimpun, berucap dan sebagainya terjamin di sisi Perlembagaan Malaysia dan juga satu hak asasi bagi setiap manusia.

Asalkan himpunan itu berjalan secara aman, ia seharusnya dibenarkan. Dan dalam himpunan tersebut, polis juga seolah-olah 'faham' akan peruntukan perlembagaan apabila tiada sebarang sekatan jalan, mahupun gas pemedih mata apatah lagi semburan water cannon dihalakan kepada mereka sepertimana yg selalu pihak pembangkang nikmati selama ini. Adakah ini boleh dijadikan juga bukti bahawa demo itu sememangnya bermotif politik kepartian?

Akhirnya teringat saya kepada filem The Kingdom of Heaven, selepas kota Baitul Maqdis berjaya ditawan oleh Sultan Solahuddin Al-Ayyubi, satu scene yg dipaparkan adalah bagaimana Sultan Solahuddin sendiri ketika melangkah masuk ke kota itu mengangkat kembali satu tanda salib yg terjatuh ke atas lantai.

Tidaklah digambarkan beliau menendang atau memijak tanda keagamaan agama Kristian itu, bahkan menghormati kepercayaan keagamaan agama lain pula. Justeru, kita yg terdidik dengan akhlak dan keperibadian Muslim seharus dan sewajarnya sentiasa menghormati dan bersikap toleransi dengan agama lain, tambahan pula kita berada di bulan Ramadhan al-Mubarak yg sangat mulia ini.

Semoga Allah terus memberi hidayah dan pedoman kepada kita. Selamat memburu Lailatul Qadr....

1 comments:

Schalfyzcha said...

agreed.