Sep 7, 2009

nuzul Quran

17 Ramadhan hari dinuzulkan (diturunkan) Al-Quran dari Luh Mahfuz ke langit dunia mengikut pandangan ulama. Dan seterusnya selama 23 tahun Al-Quran disampaikan kepada Rasulullah SAW sebagai satu mukjizat kenabian Rasulullah SAW.

Justeru Ramadhan adalah satu bulan yg mulia kerana dinuzulkan Al-Quran padanya. Yang Allah tidak kurniakan kepada umat terdahulu. Itu tandanya Allah kasihkan umat Nabi Muhammad SAW. Sebab itu juga banyak amalan-amalan di dalam bulan Ramadhan ini hanya disunatkan dan tak diwajibkan, tarawih, sahur, qiamullail dan lain-lain sebagai tanda Allah nak uji keikhlasan kita beramal ibadah. Kerana dengan memperbanyakkan amalan sunat akan mendekatkan diri kita dengan Allah, menurut satu hadis qudsi.

Disebabkan Al-Quran ini satu mukjizat, maka berapa banyak kali kita baca, diulang lagi bacaan, didengar bacaannya juga tidak pernah kita merasa bosan dan jemu bahkan ia suatu yg menggembira dan menyeronokkan. Boleh ke kita baca dan ulang baca mana-mana buku sepertimana kita mengulang bacaan Al-Quran berulang kali?

Seperti yg kita maklum, orang Arab jahiliyyah sebelum diutuskan Nabi begitu hebat bersyair. Dikisahkan kehebatan mereka bersyair memuji-muji perkara2 seperti memuji arak, memuji wanita dan lain-lain boleh bermula dari awal pagi sehingga tengahari tanpa sebarang teks. Kerana Allah berfirman penyair-penyair ini dibisikkan ke telinga mereka oleh syaitan.

Jadi apabila Nabi SAW yg dalam selawat ke atas baginda ada kita nisbahkan dengan "nabiyyil ummiy", iaitu bersifat ummi yg tidak tahu membaca dan tidak tahu menulis, adalah suatu kebanggan pada baginda pada ketika itu. Orang yg tidak tahu membaca dan tidak tahu menulis tetapi menyampaikan ayat-ayat Allah yg begitu indah. Sehingga baginda SAW dituduh sebagai seorang ahli sihir. Walhal penyair2 arab jahiliyah tahu apa yg disampaikan Nabi itu bukan suatu syair.
وَمَا عَلَّمْنَاهُ الشِّعْرَ وَمَا يَنبَغِي لَهُ إِنْ هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ وَقُرْآنٌ مُّبِينٌ
Dan Kami tidak mengajarkan syair kepadanya (Muhammad) dan bersyair itu tidaklah layak baginya. Al Qur'an itu tidak lain hanyalah pelajaran dan kitab yang memberi penerangan,
(Yaasiin:69)
Maka di dalam bulan Ramadhan ini lah sebaiknya kita mentelaah isi kandungan Al-Quran, mahupun mendengar pengajaran-pengajaran daripada Al-Quran, majlis tazkirah dan kuliah di bulan Ramadhan ni kan banyak? Takkan tak ada masa, bukannya nak sarapan, lunch, mahupun minum petang di bulan Ramadhan? Peringatan syurga neraka itu juga suatu yg perlu dan sepatutnya suatu yg menyegarkan kita.

Dikisahkan dalam Peristiwa Israk Mikraj (kalau tak silap saya), Rasulullah SAW melihat seorang lelaki apabila di memaling kepalanya ke kanan, dia tersenyum riang. Dan selepas itu dia memaling kepalanya ke kiri dan kelihatan amat takut dan sedih sekali. Terus Rasulullah bertanya kepada Jibril a.s siapakah lelaki itu. Jibril menjawab itulah Abu Basyar, iaitu bapa manusia, Adam a.s.

Dan Jibril menjelaskan mengapa beliau berbuat demikian. Kerana di kanannya beliau melihat anak cucu cicitnya berada di dalam syurga. Dan di kirinya pula melihat anak cucu cicitnya di dalam syurga. Kemudian Allah memerintahkan beliau membahagi anak cucu cicitnya kepada dua, iaitu yg akan ke syurga dan yg akan ke neraka. Ditanya Adam kepada Allah ta'ala, berapa banyakkah ke syurga dan berapa banyak ke neraka?

Maka Allah menjawab, bahagikan SATU ke SYURGA, dan 999 ke NERAKA. Ke manakah kita kelak? Maka Ramadhan inilah kesempatan terbaik untuk kita terus-menerus berdoa kepada Allah kerana sepanjang Ramadhan ini, pintu langit terbuka luas untuk kita panjatkan doa munajat kita kepada Allah.

Walaupun rezeki, ajal dan kesudahan kita syurga atau neraka itu telah ditetapkan oleh Allah sejak ruh kita ditiupkan lagi, namun dengan keimanan, amalan dan doa yg kita pohon kepada Allah, moga-moga kita akan beroleh kesudahan yg baik kelak.

Oleh itu marilah kita manfaatkan Ramadhan kita yg masih berbaki ini dengan sebaiknya. Nuzul Quran ini juga punyai banyak pengiktibaran yg patut kita teladani daripada Al-Quran. Dan demi sesungguhnya, bukan sekadar mudah2an, kita akan beroleh taqwa sepertiman yg Allah janjikan di dalam ayat puasa Ramadhan yg famous sekali, Al-Baqarah ayat 183.

Wallahu ta'ala a'lam...

0 comments: