Oct 15, 2009

Bagan Pinang dan kisah tentang orang mabuk

Selama beberapa hari berada di Bagan Pinang terutamanya di estet Ladang Bradwall, ada beberapa pengalaman dan kisah yang boleh dikongsikan di sini. Adapun analisa keputusan prk itu tidaklah saya berhajat untuk ketengahkan, pasal saya pun tak tau apa yg sebenarnya jadi di Bagan Pinang, bacaan politik masih cetek...

Sebaik proses penamaan calon di MPPD selesai, petang itu kami bergerak ke Estet Bradwall untuk meninjau keadaan di ladang itu. Di situ kami berkenalan dengan seorang India bernama Robert sementara menunggu jirannya, Ravi yg sudah dikenali baik oleh petugas2 yg sampai lebih awal. Beliau kelihatan mesra dan mudah berbicara serta cenderung kepada parti pembangkang dan langsung menceritakan beberapa permasalahan dan ketidak puasan hatinya terhadap beberapa perkara.

Robert di hadapan rumahnya

Selang beberapa hari selepas itu, beliau telah ditahan lokap atas kesalahan memukul rakan/jirannya seorang Cina. Kejadian berlaku pada waktu malam dalam keadaan beliau yg mabuk apabila melihat jirannya itu duduk di atas motosikalnya dan menyangka ada orang hendak mencuri motosikalnya. Terus dihempuknya jirannya itu sehingga terlentang.

Diceritakan lagi, jirannya itu tidak bercadang untuk membuat laporan polis atas semangat sudah kenal dan baik dengan Robert dan tahu keadaan Robert yg mabuk ketika itu. Tetapi muncul pihak ketiga, iaitu pengurus estet yg mengugut Cina tersebut supaya membuat laporan polis. Terpaksalah beliau membuat laporan polis dan akhirnya Robert ditahan di dalam lokap polis. Tidak cukup lagi, tahanan asal selama 3 hari juga ditambah sehingga 7 hari supaya Robert tiada di estet untuk membantu kempen-kempen PAS di sana.

Itu kisah orang India mabuk, tak tau lah apa yg diminumnya sehingga hebat sekali kesan arak yg diminumnya itu. Selain itu kes-kes serangan yg berlaku terhadap petugas PAS termasuklah teman-teman Pemuda Gombak juga diceritakan akibat daripada kesan meminum arak sehingga hilang pertimbangan aqal yg waras.

Kisah di Kg Bagan Pinang di markaz Pemuda Pusat, dan juga kisah malam terakhir di Telok Kemang semuanya adalah serangan daripada anak-anak muda Melayu Islam yg mabuk kesan meminum arak. Dan sesungguhnya anak-anak muda Melayu Islam yg sekian lama larut dengan hiburan dan kenikmatan hasil daripada Pesta Pantai Port Dickson inilah yg telah menyokong dan memenangkan calon mereka itu.

Begitulah kesan arak yg mana ditegaskan bahawa arak ini adalah ibu segala maksiat. Bila diri sudah dikuasai oleh pengaruh arak, segalanya tidak mustahil. Nampaknya banyak lagi usaha yg perlu dilakukan untuk mengembalikan masyarakat khususnya anak-anak muda Melayu Islam yg kerjanya merempit sini sana seminggu yg lalu di Bagan Pinang kepada ajaran Islam, surau masjid yg mati perlu diimarahkan semula. Ada teman yg entah geram dengan pengundi atau kecewa dengan kekalahan ini terus berkata, "biaq depa suma kena langgaq dengan tsunami kat pantai tu"

Usaha menerang dan menyampaikan sebegini harus diberi tumpuan

Ceria anak2 estet ini tidak mengenal warna kulit..Islam untuk Semua

Apalah nasib mereka ini selepas ini...

0 comments: