Nov 26, 2008

menangani SB

Dalam seminggu dua ni ada banyak cerita tentang SB, sama ada dengan saya sendiri atau yang dihikayatkan oleh sahabat-sahabat. Biar saya cerita dahulu tentang seorang SB yang konon-kononnya ditugaskan untuk memantau aktiviti politik YB Pak Abu.

Katakan namanya Faizal. Menjelang hujung minggu lepas, dia hantar sms untuk tahu apa aktiviti YB hujung minggu itu. Saya pun dengan separuh minat menjawab, "sabtu rasmi smart solat di masjid sobirin.ahad ada family day di uk perdana". Pendek dan ringkas. Ditanya lagi, "dlm Harakah ada program gmi, YB datang tak? ada aturcara program tak? Wah, dia pun baca Harakah? Saya pun jawab yg saya tak ada dan taktau aturcara program. Ditanya lagi tempat dan jam berapa program mula. Dan seterusnya lah dia melalut tanya tentang program tarbiah PAS Selangor, buat di mana, siapa hadir, jam berapa mula. Hmm memang karut dah SB sorang ni, nk tulis report lah tu! Sememangnya saya tidak terlibat dan tak hadir program tu, ringkas jawapan saya, tak tahu!

Sehingga jam 6.25 petang sebelum program GMI yang dijadualkan berlangsung itu, si Faizul ni boleh tanya lagi, program malam ni jadi ke tidak? walhal dia sendiri tahu bagaimana Ketua Polis Negeri dan juga OCPD Ampang Jaya beriya-iya memberi amaran supaya program malam itu tidak diteruskan dan kesudahannya kita tahu yang 9 orang ditahan dalam majlis tersebut.

Lagi satu cerita daripada seorang sahabat saya yang sedang bertongkat (baru lepas operate lutut). Cerita SB cuba melaga-lagakan sahabat-sahabat dalam Pakatan. Ini semua cerita pasal projek, duit la masyuuk. Si SB tanya sahabat ni tau tak tentang seorang pemuda PKR yang baru dapat satu projek. Sahabat saya yang memang terkenal kuat menyakat ni mengiyakan saja pertanyaan SB tu, katenye memang semua projek dapat kat die, dah kaya raya dah. SB tu tak puas hati agaknya, ditanya lagi, takkan pemuda PAS tak dapat apa-apa kot. Sahabat ni jawabla, kitorang PAS memang tak kisah semua projek2 ni, dunia je semua tu...hehe, gagal lah cubaan SB tu utk merosakkan hubungan kami di sini.

Menarik juga kalau dengar cerita sahabat-sahabat ni pasal SB. Mesti kami gelak terkekah-kekah mendengar kreativiti masing-masing menangani SB. Moral of the story, jangan dilayan sangat SB ni, kang rosak kita dibuatnya..hihi cheers!!

Nov 9, 2008

Bersama Raja Petra Kamarudin - selepas dibebaskan

We manage to catch him immediately after his release by High Court Shah Alam last Friday.